Geitenkaas-rucola pizza

29 Jul

Heerlijk, dat zomerweer van de afgelopen dagen! Helaas regent het inmiddels een beetje bij mij, maar deze week heb ik in ieder geval het grootste deel van mijn dag buiten doorgebracht. In de categorie ‘summer food’ denk ik altijd aan salades, maar ook pizza valt daar voor mij onder. Combineer je die twee dan krijg je mijn all-time favoriete zomerpizza; met rucola en geitenkaas. Het deeg maak ik (deels) volgens Laura Vitae’s recept, al heb ik het wel een beetje aangepast. Dat is trouwens helemaal niet zoveel werk als het lijkt, gewoon een keer proberen! De heerlijke pizza die je ervoor terug zult krijgen is het zeker waard!

Ingrediënten (voor 4 medium pizza’s)
440 gram patentbloem (gezeefd)
zakje gedroogde gist à 7 gram
2 theelepels zout
100 ml olijfolie
305 gram handwarm water
1 theelepel suiker

Stuk geitenkaas
Handje rucola (per pizza)
Amandelen (geroosterd)
Honing
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze
Eerst gaan we het pizzadeeg maken. Hiervoor voeg je de inhoud van het zakje gist en je suiker toe aan het warme water. Roer dit even door en laat het staan totdat er zich schuimbellen aan het oppervlak vormen. (Na ongeveer 10 minuten) Voeg hier de olijfolie aan toe en zeef de bloem er samen met het zout in gedeelten doorheen.
Als het deeg goed bij elkaar komt moet je het even flink doorkneden. Bestuif hiervoor een aanrechtblad dun met bloem. Duw het deeg van je af en sla het halverwege weer terug. Ondertussen moet je je ‘homp’ af en toe een kwartslag draaien. Ook goed voor de ontwikkeling van de gluten in het deeg is om de deegbal af en toe een paar keer achter elkaar op het aanrechtblad te ‘gooien’. Hier verandert de structuur van het deeg als het goed is merkbaar van. Wanneer je klaar bent met kneden moet je het deeg in een schone, met olijfolie besprenkelde kom laten rijzen. Ik neem hier ongeveer 1 à 2 uur de tijd voor, bij dit deeg luistert de rijstijd namelijk niet heel nauw. Zorg in ieder geval dat het deeg zo’n beetje in grootte verdubbeld is voordat je het verder gaat verwerken. Nu je het deeg gaat laten rijzen kun je alvast de eerste ‘topping’ voor op de pizza voorbereide; de knoflook-olie. Knijp hiervoor 2 tenen knoflook uit in een kommetje met de olijfolie. Roer het even door en laat de smaken goed intrekken.

Nu is het tijd om de pizza’s te gaan beleggen en afbakken! Verwarm eerst de oven voor op 240 graden. Belangrijk is dat je de plaat waarop je de pizza gaat bakken dan ook al in de oven hebt staan zodat hij goed heet kan worden. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je pizza heerlijk knapperig wordt!
Verdeel het deeg in 4 delen die je allemaal een beetje plat slaat. Bestuif je aanrechtblad en een deegroller met bloem en begin de pizza’s een beetje in vorm te rollen. Het laatste stukje zal je op de hand moeten doen, want een écht knapperig dunne pizza krijg je niet door alleen met de deegroller aan de slag te gaan. Rek het deeg met je vingers nog een beetje uit zoals in het filmpje van Laura Vitae’s recept ook te zien is en leg de pizza op de hete bakplaat. Pak nu een kwastje en verdeel de knoflookolie (de knoflookstukjes ook) over de pizza. Hier mag je best veel van gebruiken, de knoflooksmaak is namelijk niet ontzettend overweldigend. Vervolgens verdeel je plakjes geitenkaas hier overheen.
Bak de pizza nu in 15 à 20 minuten af totdat hij de gewenste ‘knapperigheid’ heeft. De baktijd kan per oven nogal verschillen, dus let de laatste 5 minuutjes even goed op of je pizza niet te donker wordt.

Zodra de pizza uit de oven komt zal er waarschijnlijk een laagje olie op drijven. Dit is niet erg, je kunt het gewoon laten zitten. Laat de pizza een klein beetje afkoelen en je zult zien dat het laagje langzaamaan weer verdwijnt. Nu kun je de pizza gaan bestrooien met wat rucola, de geroosterde amandeltjes en besprenkelen met honing.

Eet smakelijk!

Variatietips
Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere pizza’s te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizza met gegrilde kip en spinazie? Of met gamba’s?  Of ga je voor een meer klassieke ‘quatre formaggio’ pizza? Eigenlijk kun je bijna alles wat je bijvoorbeeld overhebt van het eten van de dag daarvoor wel weer gebruiken om je pizza mee te beleggen. Op vakantie in Italië heb ik zelfs pizza’s met patat erop gespot! Nu lijkt dat me niet zo’n geslaagde combinatie, maar het laat in ieder geval wel zien dat je je creativiteit helemaal los kan laten op je eigen favoriete topping.

2 Reacties to “Geitenkaas-rucola pizza”

  1. Lifesplash 31 juli 2012 bij 21:41 #

    Ik ben niet zo weg van geitenkaas, maar ’t klinkt zeker niet verkeerd!😀 Die gegrilde kip en spinazie lijkt me juuummie haha.

    • Lisanne 31 juli 2012 bij 22:51 #

      Gewoon een keer proberen joh! Mijn vader is ook niet zo’n fan van (warme) geitenkaas, maar deze pizza kon hij zeker wel waarderen. Door de combinatie met de rucola en amandelen wordt de smaak van de geitenkaas toch ook al een beetje anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: