Out & about… limoenen

19 Jul

Als je bij mij thuis de groentelade van de koelkast opentrekt zul je iedere keer iets anders tegenkomen. Ik kook namelijk graag met groenten van het seizoen. Die zijn op dat moment natuurlijk op hun best qua smaak, maar (ook niet onbelangrijk) vaak ook een stuk goedkoper dan dat normaal het geval is. Maar wat weten we eigenlijk over de groente- en fruitsoorten die we in huis hebben? In de categorie out & about kom je daarom iedere week leuke weetjes of handige tips over een bepaalde groente- of fruitsoort tegen. Vandaag mogen de limoentjes het spits afbijten!

Waarschijnlijk weet je wel hoe een limoen eruit ziet; het is een groene, ronde citrusvrucht die kleiner is dan een citroen. Aan de binnenkant vind je het vruchtvlees, dat een paar tinten lichter is dan de kleur die de limoen aan de buitenkant heeft. Veel mensen kennen de limoen alleen als de vrucht die je in partjes in je mojito of Mexicaanse biertje terugvindt, maar als je wat vaker in de keuken te vinden bent heb je vast al wel eens limoenrasp bij het maken van taarten of het bereiden van een curry gebruikt.

Source: Weheartit

Limoenen zijn vooral populair in Zuid- en Zuidoost-Azië. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het daar een echte kitchen basic is; ze gebruiken het sap en het rasp van de limoen in de curry, terwijl ze de bladeren gebruiken om gerechten een beetje op te ‘spicen’.  De meeste limoenen worden in India verbouwd, maar in Mexico kunnen ze er ook wat van! Daar staan ze namelijk met een oogst van zo’n 1,8 miljoen ton limoenen per jaar op een goede tweede plaats in de top 10 van landen die limoen verbouwen. Limoen wordt in Mexico met name gebruikt om gerechten in gaar te laten stoven of om in de hals van een flesje Desperados te stoppen. De limoen geeft op die manier een lichte smaak af en zorgt er ook nog eens voor dat er geen vliegjes in je bierflesje naar binnen kunnen vliegen. Smart boys  dus, die Mexicanen!

Source: Weheartit

Maar naast de lekkere smaak van limoen heeft het nog een groot voordeel om deze vrucht in je eten te verwerken. Limoenen zitten namelijk (net als citroenen en andere citrusvruchten) bomvol met vitamine C, een vitamine die je weerstand op peil houdt en die zorgt voor glanzende haren en sterke nagels. En alsof dat nog niet genoeg was, beschermt hij je ook nog eens tegen vrije radicalen. Dit zijn de stoffen die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je huid veroudert en slapper wordt. De cosmetica-industrie maakt dan ook graag gebruik van de ‘wonderlijke werking’ van limoen.

Bronnen:
Vitamine-info
Wikipedia

Verwerkt jij wel eens limoen in de gerechten die je maakt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: