Rozemarijn-knoflook focaccia

3 Jul

Mmm… Volgens mij is er niets in de wereld dat lekkerder ruikt dan de geur van versgebakken brood! Dit focaccia-recept komt oorspronkelijk van Laura Vitae, maar ik heb er een paar kleine aanpassingen op gemaakt.

Ingrediënten

450 gram patentbloem
1/2 cup olijfolie (110 ml)
eetlepel zout
1 cup handwarm water (236 gram)
eetlepel suiker
pakje droge gist (7 gram)
4 teentjes knoflook
Naar smaak: peper, zout en rozemarijn

Bereidingswijze

Combineer de gist met suiker en het handwarme water. Roer even goed door en laat het zo’n 5-10 minuten staan, totdat er een schuimlaagje op je mengsel verschijnt.

Los je eetlepel zout op in twee eetlepels warm water. Voeg langzaam de gezeefde bloem toe aan het gistmengsel. Wanneer je ongeveer de helft van de bloem toegevoegd hebt kun je de olijfolie en het zout-water mengsel toevoegen. Voeg de rest van de bloem toe en mix nog eens goed door.

Op dit punt zal het deeg steeds meer langs de mixer omhoog komen. Gebeurt dit niet, voeg dan een beetje extra olijfolie toe. Zorg dat je een werkblad licht met bloem bestoven hebt en leg het deeg erop. Kneedt het deeg voor zo’n 5 minuten. Dit doe je als volgt:
Vorm eerst een bal van het deeg, die je van je af duwt. Vervolgens draai je het deeg een slag en duw je het nog een keer van je af. Vorm weer een bal en herhaal het proces. Het is goed voor de ontwikkeling van de gluten in het deeg om de deegbal af en toe op het aanrechtblad te ‘gooien’. Uiteindelijk krijg je dan een heel zacht en licht plakkerig deeg, dat niet aan je vingers blijft kleven. (voeg wat extra bloem toe als dit wel zo is)

Vorm weer een bal van je deeg en leg het in een met olijfolie ‘ingevette’ kom met een theedoek eroverheen. Laat een uur en tien minuten rijzen op een warme plaats. (drie kwartier als je een ‘deegrijsstand’ op de oven hebt)

Bedek een bakplaat met een klein laagje olijfolie en spreid het deeg hierover uit. Druk het goed aan in de hoeken, zodat het niet terug krimpt tot een bal. Snijd een paar knoflookteentjes in dunne plakjes en bedek je deeg hiermee. Sprenkel een beetje olijfolie over het deeg uit en doe er wat zout, peper en rozemarijn overheen. Bedek de plaat met een theedoek en laat 45 minuten rijzen. (30 minuten als je een deegstand op de oven hebt). Verwarm ondertussen de oven voor op 205 graden celcius.

Bak het brood in 20 minuten af op het onderste rek van de oven.

Eén reactie to “Rozemarijn-knoflook focaccia”

  1. Cuisine Céline 13 juli 2012 bij 14:02 #

    Hmm, dit doet me denken aan mijn reizen naar Italië. Heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: