Choco-vanille cupcakes

20 jun

Of je nu een feestje geeft of gewoon trek hebt in een lekkere zoete snack, cupcakes zijn altijd goed! Dit is een recept voor de klassieke vanillecupcakes die iedereen waarschijnlijk wel kent. Je kunt ze gewoon zo eten, maar met een flinke toef ganache erop vind ik ze nog lekkerder smaken.

Ingrediënten (voor 12 cakejes)

125 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
125 gr  boter
125 gr lichte basterdsuiker (gezeefd)
1,5 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 à 2 theelepels vanille-aroma

200 gram pure chocolade
200 ml slagroom

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Klop de basterdsuiker, vanillesuiker en boter met je mixer op de hoogste stand, totdat de boter zacht geworden is. Dit zou hooguit een minuut of 5 moeten duren. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en roer het vanille-aroma hier doorheen.

Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeelten aan je boter/eiermengsel toe terwijl je zachtjes mixt. Als het beslag goed doorgemixt is kun je de vormpjes gaan vullen. Het beslag is vrij dik, dus precies afmeten is wat lastig. Ik probeer de cupjes altijd ongeveer voor 3/4 deel te vullen, omdat ze in de oven natuurlijk nog een beetje rijzen. Bak de cakejes voor ongeveer 27 minuten in je voorverwarmde oven of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.

Nu gaan we de ganache maken. Breek de chocolade in kleine stukjes en stop dit in een kommetje. Doe de slagroom in een pannetje en verwarm het totdat het begint te koken. Gooi nu de hete slagroom over de chocoladestukjes heen en roer goed door met een garde totdat je een egaal mengsel hebt. Dek de kom af en zet in de koelkast. Roer ieder uur even door. Na een uur of 4 heb je een stevige ganache om op de cakes te spuiten.

Variatietips

Omdat dit recept vrij standaard is kun je allerlei dingen aan het beslag voor de cupcakes toevoegen om je cakejes wat specialer te maken. Gebruik bijvoorbeeld fruit (framboosjes of blauwe bessen zijn erg lekker) of roer chocolate chips door het beslag heen.

Ook de ganache kun je naar eigen smaak aanpassen. Houd je bijvoorbeeld meer van melkchocolade dan van puur, dan kun je daar ook ganache van maken in dezelfde verhoudingen als in het basisrecept. Verder is het lekker om ongeveer 3 of 4 eetlepels drank aan je ganache toe te voegen. Rum of bailey´s smaken bijvoorbeeld erg goed in combinatie met chocolade.

4 Reacties to “Choco-vanille cupcakes”

  1. PJ - Nombelina 2 juli 2012 bij 20:26 #

    Leuk! Je eigen foodblog! En ziet er heerlijk uit die cupcakes en salade :).

  2. Liliane 4 juli 2012 bij 15:14 #

    Ohh, wat ziet die er schattig uit 😀

    • Lisanne 4 juli 2012 bij 16:13 #

      Leuk zijn ze geworden hè? De cupcakepapiertjes heb ik van de Xenos vandaan. Spotgoedkoop vergeleken bij de duurdere varianten van bijvoorbeeld Wilton en ‘echte’ taartdecoratiemerken, maar ze bevallen me wel erg goed!

Geef een reactie op Lisanne Reactie annuleren